Onderzoek

De ligging van Nationaal Park Hollandse Duinen in het dichtst bevolkte deel van Nederland stelt het nationaal park voor complexe uitdagingen. Onderzoek kan bijdragen aan het vinden van gebiedsspecifieke oplossingen en aan monitoring van de effecten van maatregelen. Onderwerpen liggen op het vlak van landschap en natuur (planet), recreatie (people) en economie (profit).

Hoe kunnen we de biodiversiteit vergroten, vooral in het agrarisch gebied en de stedelijke omgeving?

Dit jaar is het onderzoeksprojecten Living Lab gestart in de Duin- en Bollenstreek waarbij oplossingen worden bedacht om gezonde bedrijfsvoering te laten samengaan met herstel van de biodiversiteit. Biodiversiteit in Nederland herstelt zich niet vanzelf. Het vraagt om een systeemverandering die we samen aan moeten pakken. In dit project werken boeren, terreinbeheerders, particulieren, onderzoekers en overheden met elkaar samen.


Als onderdeel van het Living Lab zullen de komende jaren zo’n tien studentengroepen van de HAS creatieve oplossingen bedenken waarin een gezonde bedrijfsvoering samengaat met herstel van biodiversiteit. De eerste HAS-groep is in 2021 van start gegaan.

Lees meer >

Hoe kunnen we de stikstofcrisis ombuigen tot kansen voor het verbeteren van de leefomgeving?

Nationaal Park Hollandse Duinen en Circulair West onderzoeken hoe de stikstofcrisis in het gebied met hulp en ondersteuning van het bedrijfsleven kan worden gekeerd. In 2021 is een icoonproject gestart dat in 2022 moet leiden tot een handvest met concrete acties, het samenbrengen van een coalitie van bedrijven en een uitvoeringsagenda waarlangs de unieke kwaliteiten van het gebied ook voor de toekomst veilig kunnen worden gesteld.

Lees meer >

Wat is ervoor nodig om op de schaal van het nationaal park bezoekersmanagement in te zetten?

De drukte in de natuurgebieden tijdens de Covidpandemie heeft ons met de neus op de feiten gedrukt dat de nabijheid van natuur dichtbij mensen een noodzaak is en geen luxeartikel. Ook werd duidelijk dat het in goede banen leiden van bezoekersstromen nodig is zowel voor het beschermen van natuur, landschap en erfgoed als voor de beleving ervan. Om hier een eerste aanzet voor te maken zijn een aantal workshops georganiseerd met partners en deskundigen. Die hebben geleid tot inzicht in welke stappen nodig zijn om bezoekersmanagement op te zetten en welke kennis, informatie en instrumenten (bv een druktemonitor) al bij partners aanwezig is. In 2022 zullen de eerste stappen gezet worden om dit te vertalen naar Hollandse Duinen.