Onderzoek
De ligging van Nationaal Park Hollandse Duinen in het dichtst bevolkte deel van Nederland stelt het nationaal park voor complexe uitdagingen. Onderzoek kan bijdragen aan het vinden van gebiedsspecifieke oplossingen en aan monitoring van de effecten van maatregelen. Onderwerpen liggen op het vlak van landschap en natuur (planet), recreatie (people) en economie (profit).
Circulair West en Nationaal Park Hollandse Duinen brengen bedrijven in beweging tegen stikstof
Circulair West en NPHD hebben de Gebiedsgerichte aanpak Stikstof gelanceerd. Dit handvest, dat met veel enthousiasme ontvangen werd door de partners, maakt werk van een toekomstbestendig Nationaal Park Hollandse Duinen door bedrijven te activeren vrijwillig hun eigen stikstofuitstoot te verminderen.
Georgette Leltz: “Het is nu tijd om samen in actie te komen. We streven naar een alliantie van vrijwillige ‘strijders tegen stikstof’ die met positieve energie actie ondernemen om hun stikstofuitstoot te verlagen. Ambassadeurs die met innovatieve projecten de natuur willen herstellen voor onze gezondheid en de toekomst.”
Draagkrachtonderzoek NPHD
Het in goede banen leiden van bezoekersstromen is nodig voor het beschermen van natuur, landschap en erfgoed maar ook voor de beleving ervan. Om dit mogelijk te maken is in 2022 een draagkrachtonderzoek uitgevoerd door Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. Met als doel om:
1. Inzichtelijk te krijgen hoe bezoekers (inwoners en toeristen) de drukte inschatten en of ze hiervan overlast ervaren.
2. De ecologische draagkracht in beeld te krijgen door beheerders te vragen naar hun inschatting van de effecten op natuur.
Het resultaat?
NPHD kent gelukkig nog voldoende gebieden waar (extra) opvangcapaciteit is voor bezoekers, zoals in het Westland (van strand tot achterland) en het achterland van het gehele NPHD (van Westland tot de Duin en Bollenstreek). Echter de duingebieden vormen de belangrijkste bron van zorg. De gebieden zijn beschermd, kwetsbaar en recreatie draagt bij aan verstoring en overlast. Dit vraagt om extra sturing op balans. Het rapport doet hiervoor aanbevelingen per deelgebied met de inzet van verschillende instrumenten. Een belangrijke aanbeveling is om groen mee te laten groeien met de verstedelijking.
Onderzoeker Tinco Lycklama: "Inwoners van NPHD hebben 1,5 keer zoveel natuur om in te recreëren als gemiddeld in Zuid-Holland. Om dat zo te houden is (extra) ruimte voor recreatie nodig waar het kan en een striktere zonering waar het moet."