Highlights natuur

Februari 2023

Beschermde gebieden waarin menselijke invloed beperkt wordt, vormen sinds lang de hoeksteen van natuurbescherming. Deze aanpak heeft de biodiversiteitscrisis echter niet kunnen voorkomen. Daarbij wordt met deze aanpak het beeld gecreëerd dat alleen datgene wat binnen deze beschermde gebieden leeft, natuur is. Natuur laat zich echter niet begrenzen, en de menselijke invloed daarop evenmin. Onze oproep is daarom ‘Stel relatie mens en natuur centraal in nationaal park.'

Lees meer >

Andre van der Zande, Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur     >

“Daar is de natuur, hier zijn wij, dat is een denkfout. Wij zijn deel van de natuur. Laat dit initiatief niet stuklopen op vastgelegde kaders. Dit is innovatie; maatschappelijk, sociaal en cultureel.”

Maart 2023

Wie wel eens konijnen ziet rondspringen in het duin heeft geluk, want het gaat niet zo goed met ze. En daardoor ook niet met de biodiversiteit van planten en insecten, blijkt uit promotieonderzoek door dr. Harrie van der Hagen. Dat de kleine langoren zo’n grote invloed op het duingebied hebben, heeft hem enorm verbaasd. De belangrijkste conclusie is volgens Van der Hagen dat het konijn het belangrijkste dier in het duingebied is, een sleutelsoort.

Lees meer >


Foto: Inge Kampen

Maart 2023

Nationaal Park Hollandse Duinen is een fijne plek voor inwoners en toeristen om te recreëren. Tegelijkertijd zorgen al die wandelaars, fietsers en andere recreanten ook voor druk op de natuur. De centrale vraag is dan ook: hoe kunnen we bezoekers een goede ervaring bieden met minimale belasting van de natuur?
De provincie Zuid-Holland en NPHD hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk tot een aanpak van bezoekersmanagement te komen. Een rapport met conclusies en aanbevelingen is verschenen.

Lees meer >

Mei 2023

Vergroenen, ruimte bieden voor bewegen, ontmoeten, vogels, vlinders en insecten, schaduw en waterinfiltratie. Dat is de droom van Groene Cirkel Groene Gezonde Stad waar verschillende partijen de handen ineen slaan. Een van die partijen is NPHD-partner gemeente Leiden. Leiden heeft de ambitie om in 2050 klimaatbestendig en groener te zijn met meer ruimte voor biodiversiteit. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Een project waar de gemeente op dit moment hard aan werkt, is het onderhoud in polderpark Cronesteyn met op een aantal plekken herinrichtingsmaatregelen.

Lees meer >

Juni 2023

De Wassenaarse golfclub Rozenstein beheert haar terrein al jaren op een duurzame manier. Daarbij werken ze nauw samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland. De soortenrijkdom, zowel van plant als dier, is flink toegenomen, waarbij de vogels het meest zichtbaar zijn.

Lees meer >

Erik Herter, baancommissaris Rozenstein    >

“Er is hier fantastisch veel diversiteit van klein wild. Er lopen reetjes, vossen en ontzettend veel hazen rond. Het zou natuurlijk prachtig zijn als je ergens een tunnel of zoiets zou kunnen creëren, een fysieke verbinding met de rest van NPHD, waardoor dat klein wild ons terrein op en af kan.”

Juli 2023

In juli is de campagne Zorg voor Nationaal Park Hollandse Duinen van start gegaan. Een campagne die samen met gemeente Den Haag, Dunea, gemeente Wassenaar, Staatsbosbeheer en Provincie Zuid-Holland is vormgegeven en waarmee we inwoners bewust maken van het feit dat ze in een nationaal park wonen én dat we met elkaar voor dit gebied moeten zorgen.

Lees meer >

September 2023

Voor natuur in Nederland reizen we en masse naar de Wadden, de Veluwe of de Biesbosch. Maar moet je voor natuurbeleving wel het hele land door reizen? Begint natuur niet gewoon waar je naar buiten loopt? Volgens de definitie van Georgette Leltz - directeur Nationaal Park Hollandse Duinen - is natuur juist iets waar de mens ook een duidelijke rol in opeist. Wat houdt die definitie precies in? In deze podcast spreekt Georgette over het Nationaal Park nieuwe stijl waarbij mensinclusieve natuur praktisch uitgevoerd wordt.

Luister naar podcast #18 >