Onderzoek

De ligging van Nationaal Park Hollandse Duinen in het dichtst bevolkte deel van Nederland stelt het nationaal park voor complexe uitdagingen. Onderzoek kan bijdragen aan het vinden van gebiedsspecifieke oplossingen en aan monitoring van de effecten van maatregelen. Onderwerpen liggen op het vlak van landschap en natuur (planet), recreatie (people) en economie (profit).

Eerste stap gezet om strategieën m.b.t. bezoekersmanagement verder uit te werken

Fase 1 van de pilot bezoekersmanagement, het draagkrachtonderzoek NPHD, naar een bestemming in balans, is afgerond en aangeboden aan de Gedeputeerde Staten en de Provinciale Staten. Hiermee is een eerste stap gezet om strategieën met betrekking tot bezoekersmanagement verder uit te werken waardoor maatregelen ontworpen worden om recreatie en toerisme in NPHD beter in balans te brengen met natuur, landschap en erfgoed. Fase 2 is in 2023 gestart. In fase 2 wordt een zoneringskaart opgesteld die inzicht geeft in de huidige recreatie-inrichting, kwetsbare natuur, trends & ontwikkelingen, huidige en/of toekomstige knelpunten tussen recreatie en natuur en mogelijke oplossingsrichtingen. Ook worden in deze fase bezoekersdichtheden gemeten op basis van mobiele telefoons (DigiTwin).

Living Lab B7: biodiversiteit in de Bollenstreek verbeteren

Living Lab B7, ontstaan vanuit het gedachtegoed van Nationaal Park Hollandse Duinen, wil de biodiversiteit in de Bollenstreek verbeteren door kennis over biodiversiteitsverbetering te delen en de toepassing ervan te stimuleren in de praktijk.


In 2023 is samen met bollentelers geëxperimenteerd met teelttechnieken die zorgen voor een verbetering van biodiversiteit in en rond het perceel. Belangrijk daarbij is het opdoen van ervaring met deze technieken en onderzoek daarnaar, en het verder delen van de verkregen inzichten. In samenwerking met de Bollenjongens, Greenport Duin- en Bollenstreek, en Agrifirm is daarom een demoveld in het leven geroepen. Op dit veld kunnen we samen praktijkgericht onderzoeken hoe een natuurinclusieve bollenteelt eruitziet en welke maatregelen daarin passen én werken.


Bodemgezondheid staat in het demoveld centraal. Belangrijk aandachtspunt is ook het werken zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen, en de alternatieven daarvoor. Daarnaast wordt gekeken welke rol landschapselementen in de bollenteelt kunnen spelen. Studenten van de HAS green academy (consortiumpartner van Living Lab B7) zullen actief deelnemen aan het onderzoek. De eerste drie studenten zijn afgelopen maand begonnen met het schrijven van een meerjarenonderzoeksplan en het uitvoeren van een nulmeting.